Kağıdın İzinde 12 Marta kadar uzatıldı

9 Ocak –12 Mart


Evin Sanat Galerisi 9 Ocak – 12 Mart tarihleri arasında ülkemiz sanatının 20. yüzyıl ustaları ve günümüz sanatçılarını “Kağıdın İzinde” isimli sergide bir araya getirerek; kağıt üzerine ve kağıt ile üretilen eserleri izleyici ile buluşturuyor.

Kağıdın tarihine ve sanatçıların kağıt ile ürettikleri eserlerin evrenselliğine odaklanan “Kağıdın İzinde” sergisi, kağıt üzerine üretilmiş yapıtların dışında, not kağıdına çizilmiş eskizleri, belki daha önce başka bir amaç için kullanılmış bir mukavva parçasına çizilmiş geçmişten notları ve yazışmaları barındırıyor.

Kağıdın İzinde isimli sergide; Eren Eyüpoğlu, Nuri İyem, Selim Turan, Avni Arbaş, Nedim Günsür, Neş’e Erdok, Cengiz Çekil, Rahmi Aksungur, Cansen Ercan, Temür Köran, Hakan Gürsoytrak, Buket Güreli, Nalan Yırtmaç, Zulal, Hakan Cingöz, Emin Turan ve Setenay Alpsoy’un çalışmaları yer alacak.

Çok yönlü bir malzeme olan kağıdın insanlık tarihinde akla gelebilen her alanda kullanılması ve hala kullanılmakta oluşu üzerine inşa edilen Kağıdın İzinde, 29 Şubat 2020 tarihine kadar Evin Sanat Galerisi’nde görülebilecek. Lothar Müller’in Beyaz Büyü’de kağıt için dediği gibi; “Üzerine yazı yazabilir, çizebilir, baskı yapabiliriz; onu yırtabilir, buruşturabilir ya da katlayabiliriz. Kağıt büyülü bir cisim ve başka hiçbir şey modern dünyanın gelişimine onun kadar katkı sağlamadı, hatta insanı bu denli değiştirmedi. Kutsal kitaplardan iskambil kağıdına, banknottan gazeteye, tuvalet kağıdından hisse senedine, boş sayfalardan başyapıtlara her alanda, her sınıfın, her an hayatında.”

Huri Kiriş Terra

11 Ekim 2018 / 07 Kasım 2018


 

Çağdaş Türk resminin önemli temsilcilerinden Huri Kiriş’in Terra başlıklı solo sergisi 11 Ekim’de izleyiciyle buluşuyor. Kiriş’in son dönem işlerini göreceğimiz bu serginin odağında insanın dünyayla/toprakla kurduğu mülkiyet ilişkisi, bu çarpık ilişkinin başlattığı ve insanlığı artık topyekün bir yıkımın eşiğine getirmiş olan şiddet döngüsünden çıkma arzusu var. Dünyanın evrendeki yerinden insanın dünyadaki yerine bakan, ancak bu makro ölçekten bakıldığında saçma sapanlığını ele veren insanlık durumunu güncel yıkım imgeleri üzerinden yeniden ve çarpıcı bir boyutta gösteren sergide, kentsel yaşam alanları, bu alanları insanlarla paylaşan hayvanlar, hayvanların kendi yaşam alanlarını yaratıcı biçimlerde dönüştürme ve şiddet döngüsünden çıkma becerisi de dokunaklı bir karşıt-imge olarak yer alıyor. Hayvan ve insanın dünyaya ve toprağa yaşamsal bağımlılığına, bu köklü ihtiyaç ilişkisinin hayvan ve insanın dünyaya bağlanışında ne kadar farklı biçimler alabildiğine, yalnızca bu farkı idrak etmenin bile insanlık için hayati önem taşıdığına bu oldukça karanlık eşikten bakan resimlerde topyekün yıkım yine de insanlık için kaçınılmaz bir son değil, insanca bilemeyişlerden ve doyumsuzluktan beslenen bir tehlike. Tam da bu nedenle Huri Kiriş’in resimlerine bakmak karamsarlık değil farkındalık ve değişim vaat eden bir deneyim.

 

YerTophane-i Amire Kültür Merkezi

Adres: Kılıç Ali Paşa Mah. Defterdar Yokuşu No:2 Tophane Beyoğlu İstanbul

 

“İSTİF” | HAKAN GÜRSOYTRAK

26 Nisan – 26 Mayıs 2018


 

Hakan Gürsoytrak bu kez kolaj çalışmalarından oluşan “İstif” isimli sergisini Evin Sanat Galerisi’nde açıyor. Sanatçı 1980lerden beri özgün tekniği, eleştirel gerçekçi bakış açısıyla devam ettiği ve günümüzün toplumsal sorunlarını irdelediği eserlerinin ardından, yeni sergisinde kolajlarıyla karşımıza çıkıyor.

26 Nisan’da başlayacak olan “İstif” 26 Mayıs 2018 tarihine kadar Evin Sanat Galerisi’nde görülebilir.

Büyük Bebek Deresi Sokak
No:13 34342 Bebek – İstanbul
t: +90 212 265 81 58
f: +90 212 2577675

*evin sanat galerisi basın bülteni

Zaman Kuşu Neş’e Erdok

03.04.2018 / 09.06.2018


Türkiye’de figür resminin önde gelen temsilcilerinden Neş’e Erdok’un yaşamı ve eserlerini içeren, yazarlığını Oğuz Erten’in yaptığı ¨Zaman Kuşu: Neş’e Erdok’un Yaşamı ve Sanatı¨ isimli kitap dolayısıyla hazırlanan sergiye ev sahipliği yapıyor. 3 Nisan – 9 Haziran 2018 tarihleri arasında gerçekleşecek “Zaman Kuşu” isimli sergide sanatçının 1970’li yıllarda ürettiği eserlerinden günümüze dek uzanan geniş bir seçkiye yer veriliyor.

Bozlu Art Project koleksiyonunun sergilendiği ve sanat-araştırma faaliyetlerinin yürütüldüğü Şişli’deki tarihi Mongeri Binası, bu kez kapılarını Bozlu Sanat Yayınları’ndan çıkan ¨Zaman Kuşu: Neş’e Erdok’un Yaşamı ve Sanatı¨ isimli kitap dolayısıyla sanatseverlere açıyor. Türkiye’nin sanat tarihinde belli köşe taşlarında yer alan sanatçılar hakkında yapılacak monografik çalışmaların önemine dikkat çeken kitap, gerek eğitimci kişiliği gerekse resimleriyle hafızalarda yer eden sanatçı hakkında bugüne dek yapılmış en kapsamlı çalışma.

Üç yıla yakın bir araştırmanın ve Neş’e Erdok ile yapılan görüşmelerin ardından çıkan kitabın ilk cildi, sanatçının çocukluk yılları, ailesi, Akademi’deki eğitim süreci, İspanya ve Fransa’daki eğitim yılları, bugünkü adıyla Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi olan Akademi’de otuz beş yıl sürdürdüğü öğretim üyeliği görevini içeren yaşam öyküsüne yoğunlaşıyor. Neş’e Erdok’un seriler halinde çalıştığı Saltanat, Sokak Satıcıları, Suç ve Ceza, Gece Yolculuğu, Gölköy gibi temaları konu edinen bölümler ise Erdok’un resimlerini üretirken etkilendiği yazarlar, şairler, ressamlar, toplumsal olaylar ve kişilerden hareketle resimlerinin ardında yatan düşünceye odaklanan yeni bir okuma önerisi sunuyor. Bir retrospektif niteliğinde hazırlanan kitabın ikinci cildi sanatçının kendi arşivi, koleksiyoncularla yapılan görüşmeler ve araştırmalarla ulaşılabilen tüm Neş’e Erdok resimleri ve desenlerini kapsıyor.

kaynak: oggusto.com

Saklanmak Keyiftir  Başak Bugay

05.04.2018 / o5.o5.2018

Başak Bugay’ın Millî Reasürans Sanat Galerisi için hazırladığı ‘Saklanmak Keyiftir’ sergisi 5 Nisan’da sanatseverlerle buluşacak. Başlığını D. Winnicott’un ‘Saklanmak keyiftir, bulunamamak felaket’ sözünden alan sergide, psikenin halleri ve esas olarak mahremiyet kavramı araştırılıyor

Başak Bugay’ın ‘Saklanmak Keyiftir’ sergisi, izleyiciyle birlikte kolektif bilinçdışını tetikleyen bir buluşma sürecini konu alıyor.

Zeynep Sayın, sergi için kaleme aldığı yazısında şöyle diyor: “Başak Bugay’ın işleri rahatsızlık vericidir. Bakılmaması, görünmemesi gereken şeylere ve mekanlara baktığımız hissine kapılır, çocukları bu bebekevlerinden korumak istedikçe daha çok yabancılaşırız onlara: aslında korumak istediklerimiz çocuklar değil; kendimizizdir. Yine de kendimizi tutamaz, daha çok bakmak için bir kapağı açar, bir örtüyü kaldırır, bir delikten bakar, bir mahreme sızarız. Değil mi ki, baktığımız, bir bebek evidir. Ama değildir. Ölüm insanın mahremidir.

Başak Bugay güzellemeden, yüceltmeden, kanmadan, anlam yüklemeden, maketleri ve bebekleriyle oyun oynamanın gerçeğini suratımıza çarpıvermiştir: (…) Doğru yerde doğru takılan bir maske, doğru sürülen bir iz, unuttuğumuzun farkında bile olmadığımız şeyleri bize hatırlatabilir. Atalara tapınacağına atalara nasıl tapınmış olduğumuzu bize açabilir. En basit bezden bebekler üzerinden sanat (imge/ kültür/ siyaset/ hukuk) tarihlerini okunur kılınabilir. Bugay’ın işleri, bebekler üzerinden tarihe doğru iz sürmemizi sağlayan birer geçit olabilir.

Sahipli olanlar imgelerdir ölüm sahipsizdir. Başak Bugay, soysuzluğun bebeklerini dikmiş, yüzsüzlüğün maskesini pişirmiştir.”

Sergi, 5 Mayıs’a kadar Millî Reasürans Sanat Galerisi’nde izlenebilecek.

Gaia’nın Güncesi, Yonca Saraçoğlu

04.04.2018 / 30.04.2018

Yonca Saraçoğlu’nun Gaia’nın Güncesi başlıklı heykel ve desen sergisi 4 Nisan tarihinde Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Üniversitesi Tophane-i Amire KSM, Tek Kubbe Salonu’nda saat 18.00’de sanatseverlerin ziyaretine açılıyor. 30 Nisan tarihine kadar açık kalacak serginin küratörü Erkan Doğanay

Yonca Saraçoğlu bu kapsamlı sergide, yeryüzünün insan, hayvan, bitki gibi tüm canlarının güncesini yazıyor.  Savaşlar, büyük göçler, aşırı çoğalma, sınırsız tüketim ve kirletme gibi sıradan (!) insani etkinliklerle hasta edilen Yeryüzü, yani canlı bir varlık olan, evrendeki tek dayanağımız, tüm canlıların birlikte oluştuğu ‘Gaia’, dişi prensip olarak kadınlığın inkar edilen gücünün metaforuna dönüşüyor.  Sanatçı asıl meselesini, “bu gücü ‘Can’la hayat bulan, ‘Gönül’le tinselleşen beden imgesi üzerinden, kadının yeryüzüyle olan ve kendi yaşam döngüsündeki serüvenini irdelemek, efsanevi tarih perspektifinden mitler ve arketipler aracılığıyla sorgulamak” olarak belirliyor.  Yeni üretimlerle önceki çalışmaların bir arada yer aldığı sergide, kolektif bilinçaltından yürüyen tema ve semboller, sanatçının kendi öznelliğinden doğan işlere sızarak büyük anlatının ve ‘Arkaik Panteon’un tamamlanmasına yardımcı oluyorlar.

Seçkideki işlerin ortaklaştığı temalar; potansiyel / koza / ölüm / yeniden doğuş ve dönüşüm, eşik / başlangıç ve kayıp / suçluluk / sorumluluk duygusu ile içgözlem / aydınlanma olarak sıralanabilir.

kaynak: Art Unlimited

Kemal İskender Resim Sergisi

23 MART – 21 NİSAN 2018

LONDRA 1977 – İSTANBUL 2017

Kemal İskender’in 11.kişisel sergisi 23 Mart 2018 Cuma günü Akademililer Sanat Merkezi’nde sanatseverler ile buluşuyor.

“Londra 1977 – İstanbul 2017” başlığını taşıyan sergi, Kemal İskender’in, üniversite eğitimi sonrası 1970’lerde devlet burslusu olarak gittiği Londra’da başlayan ve halen İstanbul’da devam etmekte olan çalışmalarından bir seçki sunuyor. Yaklaşık kırk yıllık bir çalışmayı kapsayan sergide; desen, sulu boya, guaj ve yağlı boya olmak üzere birçok farklı teknikte otuz beş eser yer almaktadır.

Sanatçının tüm gelişim aşamalarını içeren örnekleriyle adeta küçük bir “retrospektif”i temsil eden sergi 21 Nisan tarihine kadar Akademililer Sanat Merkezi’nde görülebilir.


Nuri İyem Resim Ödülü 2018

1-3 Haziran 2018


Evin Sanat Galerisi tarafından 2006’dan bu yana düzenlenen Nuri İyem Resim Ödülü Resim Yarışması bu yıl da, Nuri İyem’i anmak ve Türkiyeli genç ressamları desteklemek amacıyla gerçekleştirilecek.

Yarışmaya katılmak isteyen 18 yaşını doldurmuş, T.C. vatandaşı ressamlar eserlerini; www.evin-art.com adresinden veya Evin Sanat Galerisi’nden temin edebilecekleri katılım formlarıyla birlikte; 1-3 Haziran 2018 tarihlerinde, 10.00 – 19.00 saatleri arasında Evin Sanat Galerisi’ne teslim edebilecekler.

Yarışmanın seçici kurulu Fırat Arapoğlu, Gamze Büyükkuşoğlu, Cansen Ercan, Memet Güreli, Ümit İyem, Prof. Dr. Erhan Karaesmen, Temür Köran, Burcu Pelvanoğlu, Feyyaz Yaman’dan oluşuyor.

Seçici kurul tarafından ödüle layık görülen sanatçıya 10 bin TL para ödülünün yanı sıra Nuri İyem Resim Ödülü’nü simgeleyen, Prof. Rahmi Aksungur tarafından özel olarak üretilen bronz ‘heykel’ verilecek. Ayrıca ödül alan sanatçı, Lebriz.com sanatçı katalogları bölümünde iki yıl süreyle online katalog hakkı kazanacak.

Cansen Ercan Resim Sergisi

Cansen Ercan Resim Sergisi


8 Mart – 7 Nisan 2018

 

Cansen Ercan 8 Mart Perşembe günü  Evin sanat Galerisi’nde ki dördüncü kişisel sergisini açıyor.

Sanatçının yeni sergisinde otuzdan fazla tuval üzerine akrilik boya ile çalıştığı eser yer alacak.

Cansen Ercan resimlerini şöyle açıklıyor;  “Bir ressamın gözlemlerini biriktirme biçimi;  ayıklayarak, ekleyerek, çoğaltarak, yeniden düzenleyerek oluşur ve bir malzeme haline gelir. Bu birikim resimsel, plastik unsurların çevrelediği yüzey üzerinde resim halini alır. Bütün hesaplaşmam bahsettiğim bu resimsellik içinde ortaya koyduğum problemlerde ve o problemleri çözerken sunduğum önermelerdedir. Bu anlamda malzeme dile hizmet eder.

Resimsel kaygıların, plastik değerlerin, resmin kendi iç kriterlerinin dışında edebiyata, şiire temel oluşturabilecek unsurları benim işlerimde aramak yanlış olur. Resimlerimde kullandığım unsurların biri diğeri kadar önemlidir.

Tercihim, izleyiciyle resmin kendi elemanları ve plastik değerler üzerinden ilişki kurulmasından yanadır.”

 

Evin Sanat Galerisi, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde Cansen Ercan’ın kişisel sergisinin açılışına ev sahipliği yapmanın yanı sıra; yine temsil ettiği kadın sanatçılardan Setenay Alpsoy’un İzmir Yaşar Eğitim ve Kültür Vakfı Sanat Galerisi’nde aynı gün açılacak olan kişisel sergisine de destek veriyor.

 

“Cansen Ercan Resim Sergisi” 7 Nisan 2018 tarihine kadar Evin Sanat Galerisi’nde görülebilir.

Sınırsız Sınıfsız Sergi

4-12 kasım 2017


Sınırsız Sınıfsız Sergi

Artist 2017 Ütopya başlığı altında düzenlenen, 27. İstanbul Sanat Fuarı kapsamında, Taner Güven küratörlüğünde  ‘Sınırsız Sınıfsız’ adıyla düzenlenen sergiye çeşitli ülkelerden de olmak üzere yaklaşık 50 sanatçı katılıyor. Sergi, 4-12 kasım 2017 tarihleri arasında Tüyap Sanat Fuarı 7.Salon’da gezilebilir.