23 Nisan / 8 Mayıs 2009
Figüratif resim en nihayetinde insanın dramını yüzeyde sorunsallaştırır yada görselleştirir. Modern çağın dinamiğinin, insanı inanılmaz bir veri bombardımanına maruz bıraktığı bilinen bir olgudur. Sürdürdüğümüz hayatın ve ağır gündemin acıtıcı gerçekleri her bireyi duyarlılığı ölçeğinde etkiliyerek mutsuz kılmaya yetmektedir.
Son zamanlarda gündemde “orantısız güç yada orantılı güç” kavramının bizde ve dünyanın değişik coğrafyalarında gelişen trajik olaylar için çok sık kullanıldığına tanık oluyoruz. Söz konusu olaylarda pervasızca, acımasızca şiddet kulanımını imleyen bu tanım, kimi zaman da sözüm ona bir savaş etiği ve kuralı olarak ifade ediliyor…
Çağdaş dünyanın düşünce sisteminde; savaş’ın kendisinin, her türlü şiddetin, bireysel ve toplumsal anlamda hangi gerekçeye dayanırsa dayansın bir politika biçimi olarak benimsenmesi bir insanlık suçudur.
” Aklın uykusu canavarlar yaratır ” F.Goya’nın yaşamının en olgun evresinde, çağındaki yaşanan insanlık trajedisine ilişkin kurduğu bu cümle bu günde maalesef hala güncelliğini koruyor…
“ Orantılı güç “ başlıklı bu serginin ortaya çıkışı, hemen yakın tarihte erk ve muhalif güçler arasında yaşanan ve şiddete varan ölçüde sertleşen olayların medyada yer alan görsellerinden hareketle, başlangıçta tek bir yapıt üretme düşüncesi ile başlayıp daha sonra da çeşitli ebatlardaki varyasyonları ile birlikte 20 adet çalışmadan oluşan bir projeye dönüşmüştür.
Sanatçı’nın rutin, olağan üretimini sürdürdüğü sırada böylesine güncel bir konuyu gündemine alması politik bir angajman kaygısı ile değil, olguyu tekrar tartışmaya açan bilinçli bir duyarlılık ve sanatçı refleksi olarak algılanmalıdır. Söz konusu çalışmalar, sanat tarihinde defalarca yinelenen bilindik kompozisyon şemalarına da gönderme yapan, daha çok plastik kaygıların amaçlandığı görsel bir sonuç arayışı ve denemeleridir…
23 Nisan 2009
Etkinliklerimiz, Memet Güreli