3. Internationale Art Thessaloniki Contemporary Art Fair

3. Internationale Art Thessaloniki Contemporary Art Fair ; 22 / 25 kasım 2018 tarihleri arasında Yunan ve uluslararası galeri ve sanatçıları bünyesinde buluşturuyor. İlk senesinde Türkiye’nin de içinde bulunduğu 9 farklı ülkeden 25 galeri, 7 proje ve 25 müzenin katılımıyla gerçekleşen Art Thessaloniki’de bu sene; 23 galerigaleri, 13 proje ve 3 müze yer alıyor. Romanya, Hollanda, Arnavutluk, Belçika, Amerika, İtalya ve Rusya’dan galerilerin katıldığı fuarda Türkiye’den de iki galeri yer alıyor.

Fuara bu yıl katılan Vandiri Art NYC, USA galerisinde ise; Temür Köran, Memet Güreli, Yonca Saraçoğlu, Eyüp Öz, Gogo Simili, Buket Güreli, Taner Güven’in eserleri sergileniyor.

Organizasyon ve artistik direktörlüğünü, estetik dokunuşlarıyla, fuarın açılışının ilk senesinden beri ilgi toplayarak devam ettiren; Pantelis Tsatsis üstleniyor. Açıldığı sene 2016’da 10 bine yakın sanat severin katıldığı fuar her geçen yıl daha büyük bir başarıya imza atıyor.

Fuarın proje bünyesinden bazıları, Yunanistan’ın son yıllardaki ekonomik krizini ele alan “ARC”, Yakumo Koizumi’nin insanın benliğini sorgulatan ve düşündüren “Where Clouds Are Born” ve Theodoros Stamos’un Yannis Katomeris tarafından yönetilen kısa filmi “The Irascible of Color”.

Bu senenin onur konuğu sanatçısı ise; 93 yaşındaki, Yunan asıllı, usta heykeltıraş; Vassilakis Takis. Eserlerinde elektro manyetiğin görünmez gücünü kullanan deha sanatçının heykelleri Paris’in sokaklarından sonra bu sefer Art Thessaloniki’yi süsleyecek. Fuarda aynı zamanda “Medical Centre of Nea Michaniona” yararına açık arttırma düzenlenecek. “ART THESSALONIKI INTERNATIONAL” fuarı 22 Kasım 2018’den 25 Kasım 2018 tarihine kadar sürecek.

 

http://art-thessaloniki.helexpo.gr/en

Gaia’nın Güncesi, Yonca Saraçoğlu

04.04.2018 / 30.04.2018

Yonca Saraçoğlu’nun Gaia’nın Güncesi başlıklı heykel ve desen sergisi 4 Nisan tarihinde Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Üniversitesi Tophane-i Amire KSM, Tek Kubbe Salonu’nda saat 18.00’de sanatseverlerin ziyaretine açılıyor. 30 Nisan tarihine kadar açık kalacak serginin küratörü Erkan Doğanay

Yonca Saraçoğlu bu kapsamlı sergide, yeryüzünün insan, hayvan, bitki gibi tüm canlarının güncesini yazıyor.  Savaşlar, büyük göçler, aşırı çoğalma, sınırsız tüketim ve kirletme gibi sıradan (!) insani etkinliklerle hasta edilen Yeryüzü, yani canlı bir varlık olan, evrendeki tek dayanağımız, tüm canlıların birlikte oluştuğu ‘Gaia’, dişi prensip olarak kadınlığın inkar edilen gücünün metaforuna dönüşüyor.  Sanatçı asıl meselesini, “bu gücü ‘Can’la hayat bulan, ‘Gönül’le tinselleşen beden imgesi üzerinden, kadının yeryüzüyle olan ve kendi yaşam döngüsündeki serüvenini irdelemek, efsanevi tarih perspektifinden mitler ve arketipler aracılığıyla sorgulamak” olarak belirliyor.  Yeni üretimlerle önceki çalışmaların bir arada yer aldığı sergide, kolektif bilinçaltından yürüyen tema ve semboller, sanatçının kendi öznelliğinden doğan işlere sızarak büyük anlatının ve ‘Arkaik Panteon’un tamamlanmasına yardımcı oluyorlar.

Seçkideki işlerin ortaklaştığı temalar; potansiyel / koza / ölüm / yeniden doğuş ve dönüşüm, eşik / başlangıç ve kayıp / suçluluk / sorumluluk duygusu ile içgözlem / aydınlanma olarak sıralanabilir.

kaynak: Art Unlimited

Can-ı Gönül / Yonca Saraçoğlu Heykel sergisi

14 Ocak 2016- 8 Şubat 2016

Yonca Saraçoğlu, Karşı Sanat Çalışmaları’ndaki ikinci kişisel sergisinde, izleyicilerinin karşısına bu defa heykel çalışmalarıyla çıkıyor. Can ve Gönül kavramlarının, beden ve tinsellik olarak ikili gerçeğinin Batı Aydınlanması’ndaki ayrımına, kadın bedeni üzerinden bir refleks ile cevap veriyor.
Sanatçının, “arzu çalışmaları” olarak da okuyabileceğimiz, küçük, şeytansı cupit’lerden, büyük boy çöpçü melek figürüne kadar bütün eserlerini arkaik bir panteonda toplamak mümkün.
Yonca Saraçoğlu’nun çalışmaları, akıl, yüce, kutsal, değer adına tüm yitirdiklerimizi mitik bir geri sıçramayla yeniden çağırırken, tüm bu etik sorgulayışı insan ölçeğinde tekrar bedenselleştiriyor. Olympos’un insanlaşmış kutsallığını, kadın bedenin özgürlük yükselişiyle aynı noktada buluşturan bir yolculuğa kanat açıyor.
İmgenin kavramdan daha ikna edici olduğuna inanan bir yaratıcılıkla, arzuya patolojik bir mana vermeden, Aklın ve duygunun insan bedeninden türediğini unutmadan, oluşturduğu “Can-ı Gönül”den bir kendilik istenci, Virginia Woolf’dan, Mona Lisa’ya kadar özneleşmiş tüm kadınlığı, varlığı askıya alınmış gerçeklikten özgürlüğe kavuşturan, kilden yoğrulmuş çalışmalarda çoğalıyor.
18 heykelden oluşan sergi, sanatçının yağlı boya ve özgün baskı çalışmalarıyla birlikte
14 Ocak – 8 Şubat tarihleri arasında Karşı Sanat’ta izlenebilir.
YONCA SARAÇOĞLU
Ankara’da doğdu.
Saint-Benoit Fransız Lisesi’ni bitirdi.
1986 Mimar Sinan Üniversitesi Heykel Bölümü’nden mezun oldu.
1986 Olimpiyat Komitesi ‘Spor ve Sanat’ konulu yarışmada ikincilik ödülü aldı.
1988-91 yılları arasında Paris’te yaşadı.
Istanbul’a döndükten sonra resim çalısmalarına ağırlık verdi.
2009 ‘Sırların Belleği’ adlı kişisel resim sergisini ‘Karşı Sanat’ta açtı.
‘Ruhi Su’ya Saygı’,’12 Eylül’,’Nazım Hikmet’,’My Name is Casper’
‘Yemek’, ’100% Barış’, Ateşin Düştüğü Yer’, ‘Hrant Dink’,’Yavaşlık’, ‘Expo Milano Turkey – Food’ gibi bir çok karma sergiye katıldı.
Halen Cihangir’deki atölyesinde resim, heykel ve dijital tasarım çalışmalarını sürdürmektedir.