Halil Yavuz Ertürk Duende

26 mart 2019 / 10 Nisan 2019

Halil Yavuz Ertürk’ün ‘Duende’ isimli Resim Sergisi 26 Mart 2019 da MSGSÜ Tophane-i Amire KSM Sarnıç Galeri’de açılıyor.
1969 Ankara doğumlu Ertürk, 1996 yılında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nden mezun oldu. 1996 yılından bu yana kişisel ve karma pek çok sergiye katılan sanatçı Nuri İyem Resim Yarışması Jüri Özel Ödülü sahibi.
Halil Yavuz Ertürk eserleri, varoluşa getirdiği farklı bakış açısıyla öne çıkıyor. Sanatçı bu sergisinde de portre ağırlıklı bir seçki sunuyor.


Tarih: 26 mart 2019

 MSGSÜ Tophane-i Amire KSM Sarnıç Galeri
 Kılıç Ali Paşa Mah. Defterdar Yokuşu No:2 Tophane Beyoğlu İstanbul

Nuri İyem 100 Yaşında/Portre


16 eylül-31 Ekim

Nuri İyem, “Nuri İyem 100 Yaşında/Portre” adlı sergiyle 100. doğum yılında anıldı.

‘nde açılan serginin direktörlüğünü üstlenen Feyyaz Yaman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, serginin İyem’e 100 yıllık bir perspektiften bakma imkanı sağladığını belirtti.

Sergi için sanatçının atölyelerini araştırdıklarını kaydeden Yaman, “Nuri İyem’in öğrencilik yılları, 1930’lar, dönemin Cumhuriyet ideolojisinin kültüre etkileri, yaptırımları ve o doğrultuda sanatçının özgür karşı refleksi, onun şekillenmesi ve yansımaları sergide daha derli toplu görünüyor” ifadelerini kullandı.

Feyyaz Yaman, İyem’in muhalif dilini sistem içinde sürdürdüğünü anlatarak, şunları kaydetti:

“O dönemin resmi içine, 60’lardan sonra özellikle başörtülü bir insan profili sokuyor. Köylülük kaynaklı şeyleri, ilk defa toplumsal bir rahatlıkla Türkiye burjuvasının ortamına sokmak, bence alttan alta muhalif söylemin de inşası. Bunu başarmış birisi. Atölye oluşturmak, atölye sahibi olup onu yaşatabilmek, bağımsız bir ekonomikurabilmek için çok güç. Onu başaran ilk sanatçılardan biri. O dönem, bir kısım sanatçı arkadaşları, çözümü kaçmakta bulmuş. Burada bohemlik ortamı da yok.”

-Sergide sanatçının kişisel atölyesi canlandırıldı-

Sanatçıyı anmak üzere açılan sergi, Nuri İyem’in kişisel atölyesinin canlandırması, sanatçının kişisel eşyaları, arşivinden belgeler, mektuplar ve notların da yer aldığı arşiv-sergi niteliği taşıyor. Sergide, İyem’in 68 yıllık sanat yaşamında ürettiği, farklı dönemlerini yansıtan ikonlaşmış portrelerinin yanı sıra daha önce sergilenmemiş eserleri ve atölyesinden tamamlanmamış resimlerini de içeren eserler bulunuyor.

Sergiye paralel olarak, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi‘nde Türkiye resim sanatında portre geleneği ve Nuri İyem resimleri üzerine bir sempozyum düzenlenecek.

İyem’in hayatını fotoğraflarla anlatan, bugüne kadar kendisi için düzenlenen sergilere, yayımlanan kitaplara ve 68 yıllık sanat yaşamında ürettiği, kayıt altına alınmış 2 bin 468 esere yer veren internet sitesinin de hazırlıkları devam ediyor.

Sergi, 31 Ekim’e kadar ziyaret edilebilecek.

Noir ‘Kara’ Halil Yavuz Ertürk


 

Halil Yavuz Ertürk’ün “Noir-Kara’’ isimli sergisindeki eserleri Galeri Versus Art Project’te görülebilir.

Halil Yavuz Ertürk’ün eserleri, sürekli değişen şehir yaşamının

ve yapılaşmanın insan üzerindeki etkisini tuvalde hissettiriyor. lerinde şüphe, korku,

melankoli ve isyan duygusunu harmanlayan Ertürk, üstüne gittiği doğalcılıkla estetiği adeta

yağmalıyor. Sanatçı natürmort çalışmalarında kullandığı renk seçimiyle de durağanlığa canlı

bir manzara izlenimi katıyor.