Kağıdın İzinde 12 Marta kadar uzatıldı

9 Ocak –12 Mart


Evin Sanat Galerisi 9 Ocak – 12 Mart tarihleri arasında ülkemiz sanatının 20. yüzyıl ustaları ve günümüz sanatçılarını “Kağıdın İzinde” isimli sergide bir araya getirerek; kağıt üzerine ve kağıt ile üretilen eserleri izleyici ile buluşturuyor.

Kağıdın tarihine ve sanatçıların kağıt ile ürettikleri eserlerin evrenselliğine odaklanan “Kağıdın İzinde” sergisi, kağıt üzerine üretilmiş yapıtların dışında, not kağıdına çizilmiş eskizleri, belki daha önce başka bir amaç için kullanılmış bir mukavva parçasına çizilmiş geçmişten notları ve yazışmaları barındırıyor.

Kağıdın İzinde isimli sergide; Eren Eyüpoğlu, Nuri İyem, Selim Turan, Avni Arbaş, Nedim Günsür, Neş’e Erdok, Cengiz Çekil, Rahmi Aksungur, Cansen Ercan, Temür Köran, Hakan Gürsoytrak, Buket Güreli, Nalan Yırtmaç, Zulal, Hakan Cingöz, Emin Turan ve Setenay Alpsoy’un çalışmaları yer alacak.

Çok yönlü bir malzeme olan kağıdın insanlık tarihinde akla gelebilen her alanda kullanılması ve hala kullanılmakta oluşu üzerine inşa edilen Kağıdın İzinde, 29 Şubat 2020 tarihine kadar Evin Sanat Galerisi’nde görülebilecek. Lothar Müller’in Beyaz Büyü’de kağıt için dediği gibi; “Üzerine yazı yazabilir, çizebilir, baskı yapabiliriz; onu yırtabilir, buruşturabilir ya da katlayabiliriz. Kağıt büyülü bir cisim ve başka hiçbir şey modern dünyanın gelişimine onun kadar katkı sağlamadı, hatta insanı bu denli değiştirmedi. Kutsal kitaplardan iskambil kağıdına, banknottan gazeteye, tuvalet kağıdından hisse senedine, boş sayfalardan başyapıtlara her alanda, her sınıfın, her an hayatında.”

“İSTİF” | HAKAN GÜRSOYTRAK

26 Nisan – 26 Mayıs 2018


 

Hakan Gürsoytrak bu kez kolaj çalışmalarından oluşan “İstif” isimli sergisini Evin Sanat Galerisi’nde açıyor. Sanatçı 1980lerden beri özgün tekniği, eleştirel gerçekçi bakış açısıyla devam ettiği ve günümüzün toplumsal sorunlarını irdelediği eserlerinin ardından, yeni sergisinde kolajlarıyla karşımıza çıkıyor.

26 Nisan’da başlayacak olan “İstif” 26 Mayıs 2018 tarihine kadar Evin Sanat Galerisi’nde görülebilir.

Büyük Bebek Deresi Sokak
No:13 34342 Bebek – İstanbul
t: +90 212 265 81 58
f: +90 212 2577675

*evin sanat galerisi basın bülteni

Melankoli / Zulal Resim Sergisi

Sergi: 9 Şubat – 1 Mart 2016


“Bataklığın içine gömülmüş, mırıldanıyorlardı. Güneşle dans eden bu tatlı havalarda biz hep mutsuzduk, ağır bir sis bulutu kaplardı içimzi; bu kara bataklıkta her an mutsuzuz.” (İlahi Komedya, Dante)

Zulal’ın, 5. kişisel sergisi “Melankoli” 9 Şubat, Salı günü Evin Sanat Galerisi’nde açılıyor. Modern toplumları tanımlamada yaygın olarak kullanılan melankoli; Zulal’ın resimlerinde, ait oldukları yerlerden kopardığı imgeleri yeniden düzenlerken hissettirdiği hüzünde ortaya çıkıyor.

Hayatın içinde durdukları yerlerden alınıp, başka bir yerde tekrar bir araya getirilen mekan, doğa veya birey; geçmiş ve bugün arasındaki gerilim; zamanın içinde kendine yer bulamayan figürler, Zulal’ın kolajlarının çerçevesini oluşturuyor. Genç bir kadının boynuna tüm güzelliğiyle dolanan kuş ve etrafındaki demirler; bir havalandırma borusunun çerçevesine sıkışmış anne ve çocuk; veya öfke içinde bağıran bir çocuğu izleyen güvercinler…

Zulal kompozisyonlarını oluştururken, yaratıcı bir eylem olarak resim yapmanın dönüştürücü etkisini kullanıyor. Bireyin kendi varlığını konumlandırmada yaşadığı yalnızlık ve yoksunluk, Zulal’ın donuk, durağan ve duygusuz bakan figürlerinde kendini gösteriyor. Belirsizlik, keder, hissizleşme, hiçlik ve varlık, ufacık bir güzellikte ağlamak ve sonra tekrar öylece durmak, melankoli.

Zulal’ın son dönem resimlerinin yanı sıra, tuvallerine kaynak oluşturan kolajları ve özgün desenlerinin de yer alacağı yeni kişisel sergisi “Melankoli”, 9 Şubat – 1 Mart 2016 tarihleri arasında Evin Sanat Galerisi’nde izlenebilir. (Galeri Pazar hariç her gün, 11:00 – 19:00 arası açıktır.)

 

ZULAL (1970, İstanbul) – 1995 yılında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Resim Bölümü’nden mezun oldu. Zulal, 2004 yılında (Hisart Galeri, İstanbul) açılan ilk kişisel sergisinin ardından, “Portreler II’’ (2012, Karşı Sanat Çalışmaları) ve “Ben Diye Biri” (2013, Evin Sanat Galerisi, İstanbul) isimli kişisel sergilerini gerçekleştirdi. Sanatçının bugüne kadar katıldığı ulusal ve uluslararası karma sergiler arasında “Kooperatif Grup Sergisi” (2002, Karşı Sanat Çalışmaları – 2003, Kargart – 2003, Hisart Galeri – 2004, IMKB Galeri), “78’liler Vakfı Grup Sergisi” (2006, Article Galeri), “Halil Yavuz Ertürk & “Zulal Üşenmez Ertük Resim Sergisi” (2008, Karşı Sanat Çalışmaları), “Arte In Fiera’11” (2009, Italya), “My Name Is Casper”, (2009, Sümerbank), “Bize Yakın” (2010, Neo Art Gallery, İtalya), “Zamanaşımı” (2012, Karşı Sanat Çalışmaları) yer alır. Sanatçı ARTIST / İstanbul Uluslararası Sanat Fuarı’na 2002, 2003, 2006, 2007, 2009 yıllarında Karşı Sanat Çalışmaları ve 2012, 2013, 2014, 2015 yıllarında Evin Sanat Galeri ile katılmıştır.

 

Olağan – MeMeT Güreli Resim Sergisi

24 Aralık – 14 Ocak


“Olağan” Bir Yaşamda, Atölyenin Ne Önemi Olabilir?

MeMeT Güreli’nin yeni kişisel sergisi “olağan” 24 Aralık, Perşembe günü Evin Sanat Galerisi’nde açılıyor. “olağan”, kaynağını sanatçının çalışma ortamından (atölye) alıyor ve bir sanat eserinin atölyede başlayan ve sokaklara karışan özerkliğini, bir sanatçının yaşamında atölyenin – veya bir yazarın yaşamında bir çalışma odasının – önemi üzerinden sorgulatıyor.

Emre Zeytinoğlu, MeMeT Güreli’nin “olağan” sergisine kaynak olan atölyeden şöyle bahsediyor: “Bir kez daha söylemeliyiz ki bir atölye demek, sanat yapıtının kendi yeri demektir; doğru, bu resimler ona dikkat çekiyor. Diğer yandan onların her biri atölyenin niteliklerini anlattığı gibi, kendileri de bizzat bir sanat yapıtı halinde sunuluyor: Atölyeyi gösteren, onu yücelten, fakat aynı zamanda o atölyede doğmuş olmakla, özerkliğini yitirmemiş sanat yapıtları bunlar.”

Sergide, tuval üzerine yağlıboya kurgulanmış mekan çalışmalarının yanısıra, sanatçının kolaj alt yapılı kağıt üzerine karışık teknik çalışmaları da yer alıyor. Geçmiş yıllarda da bağımsız mekanlarda çok sayıda sergi gerçekleştirmiş olan Güreli’nin sekizinci kişisel sergisi “olağan”, 24 Aralık – 14 Ocak tarihleri arasında, Pazar hariç her gün 11:00 – 19:00 arasında Evin Sanat Galerisi’nde izlenebilir.

 

Nuri İyem 100 Yaşında/Portre


16 eylül-31 Ekim

Nuri İyem, “Nuri İyem 100 Yaşında/Portre” adlı sergiyle 100. doğum yılında anıldı.

‘nde açılan serginin direktörlüğünü üstlenen Feyyaz Yaman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, serginin İyem’e 100 yıllık bir perspektiften bakma imkanı sağladığını belirtti.

Sergi için sanatçının atölyelerini araştırdıklarını kaydeden Yaman, “Nuri İyem’in öğrencilik yılları, 1930’lar, dönemin Cumhuriyet ideolojisinin kültüre etkileri, yaptırımları ve o doğrultuda sanatçının özgür karşı refleksi, onun şekillenmesi ve yansımaları sergide daha derli toplu görünüyor” ifadelerini kullandı.

Feyyaz Yaman, İyem’in muhalif dilini sistem içinde sürdürdüğünü anlatarak, şunları kaydetti:

“O dönemin resmi içine, 60’lardan sonra özellikle başörtülü bir insan profili sokuyor. Köylülük kaynaklı şeyleri, ilk defa toplumsal bir rahatlıkla Türkiye burjuvasının ortamına sokmak, bence alttan alta muhalif söylemin de inşası. Bunu başarmış birisi. Atölye oluşturmak, atölye sahibi olup onu yaşatabilmek, bağımsız bir ekonomikurabilmek için çok güç. Onu başaran ilk sanatçılardan biri. O dönem, bir kısım sanatçı arkadaşları, çözümü kaçmakta bulmuş. Burada bohemlik ortamı da yok.”

-Sergide sanatçının kişisel atölyesi canlandırıldı-

Sanatçıyı anmak üzere açılan sergi, Nuri İyem’in kişisel atölyesinin canlandırması, sanatçının kişisel eşyaları, arşivinden belgeler, mektuplar ve notların da yer aldığı arşiv-sergi niteliği taşıyor. Sergide, İyem’in 68 yıllık sanat yaşamında ürettiği, farklı dönemlerini yansıtan ikonlaşmış portrelerinin yanı sıra daha önce sergilenmemiş eserleri ve atölyesinden tamamlanmamış resimlerini de içeren eserler bulunuyor.

Sergiye paralel olarak, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi‘nde Türkiye resim sanatında portre geleneği ve Nuri İyem resimleri üzerine bir sempozyum düzenlenecek.

İyem’in hayatını fotoğraflarla anlatan, bugüne kadar kendisi için düzenlenen sergilere, yayımlanan kitaplara ve 68 yıllık sanat yaşamında ürettiği, kayıt altına alınmış 2 bin 468 esere yer veren internet sitesinin de hazırlıkları devam ediyor.

Sergi, 31 Ekim’e kadar ziyaret edilebilecek.